Mobiles

Mobiles uit Bali 

Bali is een Indonesisch eiland en telt meer dan 3 miljoen inwoners. Dans en muziek zijn belangrijk in het dagelijks leven en de Balinezen zijn ook heel erg spiritueel. Door de jaren heen weet Bali zich steeds verder te ontwikkelen en gaat het met de economie ook de goede kant op.

Artisans 

De productie is gestart in 1994. Er wordt zoveel mogelijk met lokale producten gewerkt. Van het personeel is 95% vrouw. De werknemers krijgen de kans om zich voortdurend te blijven ontwikkelen door het volgen van diverse opleidingen.

Hoe wordt het gemaakt?

De mobiles worden gemaakt van resin, dit is een soort hars. Als eerste wordt de buitenkant van de mobile gevormd door ijzerdraad in verschillende vormen te buigen, zoals bloemen, harten en sterren. Deze draden worden gesoldeerd en op tafel met plastic gelegd. Vervolgens wordt de ruimte tussen de ijzerdraden opgevuld met warme vloeibare resin. Als het product droog is, wordt er een laatste laklaag op gespoten en is het klaar.

Fairtrade 

De productie vindt plaats in een ruime werkplaats naast het kantoor. Hierdoor zijn de arbeidsomstandigheden en de kwaliteit van de producten goed te controleren. De producent hecht veel waarde aan het welzijn van de medewerkers. Er is dan ook veel aandacht voor (medische) voorlichting, gratis HIV testen, sociale programma’s etc.  Daarnaast hebben zij een eigen ‘ziekenbus’ rijden. Alle medewerkers en hun familie zijn standaard verzekerd  voor medische kosten.